Uit Spanning is een praktijk waar je terecht kan voor lichaamsgericht therapie. Maar wat is dat dan, lichaamsgerichte therapie? Graag leg ik het je uit in deze blog.
Als je googlet op ‘wat is lichaamsgerichte therapie’ kom je bijvoorbeeld op deze omschrijving:
Lichaamsgerichte therapie vertrekt vanuit het idee je lichaam alle ervaringen en emoties opneemt en hierdoor wordt beïnvloed. Je lichaam is in staat heel wat te verwerken, te dragen of te genezen.
Lichaamsgerichte therapie is voor mij een vorm van therapie waarbij het lichaam centraal staat. Het lichaam draagt alle bewuste en onbewuste ervaringen met zich mee. Van nu, vorige maand, maar ook van jaren geleden. Die ervaringen kunnen zich vastzetten in je lichaam en tot fysieke klachten leiden. Ervaringen kunnen liggen in onze jeugd, in de relatie met een partner, familieverbintenissen, ongelukken etc. Deze ervaringen, of ook wel ‘trauma’s genoemd’, zal ik met regelmaat in mijn blogs specifiek onder de aandacht brengen.
Je lichaam wil je wat vertellen
We zijn geneigd ons te focussen op dat wat ons verstand ons vertelt, maar vergeten vaak ons lichaam. En juist in ons lichaam slaan we belangrijke informatie op over de positieve en negatieve ervaringen in het verleden.
Bij lichaamsgerichte therapie werk ik dan ook samen met lichaam én geest. Door aan de slag te gaan met de fysieke klachten door bijvoorbeeld massagetherapie, komen we vaak ‘vanzelf’ bij de mentale oorzaak. Door daarover in gesprek te gaan, pakken we het probleem uiteindelijk van beide kanten aan.
Lichaamsgerichte therapie draagt bij aan het krijgen van nieuwe inzichten, waardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan. Deze therapie kan een goed alternatief zijn voor een gesprek met een psycholoog. Samen kunnen we werken aan het loslaten van oude patronen.
Bij lichaamsgericht werken doorlopen we als het ware een stappenplan. Van het ervaren van weerstand naar loslaten en weer in contact komen met je lichaam.
Ervaar flow, weerstand, loslaten en contact te maken met je lijf.
Veel mensen zijn opgevoed om flink te zijn of flink te worden. Leven met veel vallen en opstaan, even slikken en weer doorgaan en tanden op elkaar houden. Je omgeving zegt dan ‘kop op’, houd stand, rug recht borst vooruit. Is dat nou goed of slecht? In welke context moet dit worden gezien?
Ik heb zelf heel veel mogen ervaren op dit gebied. Ik werd en word nog steeds enorm uitgedaagd. Hierdoor heb ik mijzelf bijvoorbeeld als therapeut enorm kunnen ontwikkelen en een grote sprong voorwaarts kunnen maken. Het heeft mij vooral veel veerkracht opgeleverd. Om niet op te geven en te gaan staan voor mijn idealen.
Stamina
Ik heb een tijd in Engeland gewoond en gewerkt. En de Engelsen noemen veerkracht ook wel “stamina”. Strength of power to endure fatique. Lange afstand lopers hebben veel stamina nodig. In dit woord zitten vele betekenissen verborgen. Weerstand, taaiheid, incasseringsvermogen, doorzettingsvermogen en uithoudingvermogen. Dit heb ik allemaal mogen ervaren en is achteraf gezien heel waardevol gebleken.
Ik ontdekte ookt dat met stamina je vaker in een “flow” komt. Iedereen kent dit verschijnsel. Je bent urenlang gefocust, lang productief alles gaat lekker en je hebt geen besef van tijd. De energie kick bij het sporten. Dan heb je dus een hele goed flow. Je bent helemaal aanwezig in het nu. Het is onze natuurlijke staat van zijn. Je leeft vanuit je potentieel in plaats van je verleden.
We zijn als mens ook veel niet in de flow. Niet in de flow zijn wordt veelal veroorzaakt door triggers en onverwerkt verleden. Dit merk ik ook zeker in deze huidige onzekere tijden. Vaak zijn we ons hiervan niet bewust. Het uit zich doordat de energie niet vrij kan stromen in ons lijf. En dat uit zich dan weer in de vorm van rugpijn, hoofdpijn, pijnlijke schouders en nek. Maar ook in uitstelgedrag, depressie, irritaties etc. We bieden dan innerlijke weerstand tegen wat er in ons leven gebeurt en wanneer we niet blij zijn met ons leven. Loslaten van de weerstand hersteld ons naar onze natuurlijke staat van zijn.
Loslaten
Bij lichaamsgericht werken gaan we dáár mee aan de slag, met loslaten. We gaan op zoek naar jouw overlevingsstrategie. Nog een stap is om je bewust te maken van wat er vertelt wordt door je lijf. Je lijf liegt niet, het heeft geen agenda en is transparant als je contact maakt. Je leert weer te communiceren met je lijf. Dit is een natuurlijk proces wat we allemaal kunnen, maar in deze tijd simpelweg vaak niet meer doen door overprikkeling en het weg beredeneren van gevoelens en emoties.
Hoe we daarmee aan de slag gaan?
Daarover vertel ik je in een volgende blog graag meer over.
Herken jij je in bovenstaande en wil jij graag weten of en wat lichaamsgerichte therapie voor jou kan betekenen?
Maak dan nu een afspraak voor een intakegesprek!