Vakantie staat voor de deur. Na een periode van werk en sociale verplichtingen kan je nu eindelijk even ontspannen samen met je partner en/of kinderen. Maar voor sommigen van ons gebeurt dan juist het tegenovergestelde. Daar waar je ontzettend je best doet om te ontspannen, komt er gedurende de vakantie steeds meer spanning in je lijf…
Graag vertel ik je kort hoe spanning in het lijf vast komt te zitten.
Spanning die zich in je lichaam vastzet is een ‘vecht-vlucht’ reactie. Het verstand wordt op nul gezet, je lichaam neemt het over. Er is geen tijd meer om rustig na te denken. Vanuit oude tijden was onmiddellijke actie vereist bijvoorbeeld als je oog in oog stond met een tijger. Als de vecht- of vluchtreactie in werking treedt krijgt het lichaam enorm veel energie en kracht. Het lichaam is klaar om te vechten of te vluchten. De stress respons gaat met de curve naar een piek m.b.v. adrenaline en wanneer het gevaar is geweken gaat de curve normaal naar de nul lijn. Wanneer je niet meer kunt vechten of vluchten ga je bevriezen. Je komt vast te zitten en de spanning kan er niet uit. Het zorgt er voor dat de curve niet meer naar de nul lijn kan gaan. Dan houdt je de spanning vast. Dit is vasthouden.
Samenvattend zou je kunnen zeggen dat als vechten of vluchten niet mogelijk is, bevriezen we. Met als gevolg dat er een enorme hoeveelheid overlevingsenergie geblokkeerd achterblijft in ons zenuwstelsel. Dit zorgt voor een hyperalerte toestand in ons lichaam, waardoor ons lichaam ontregeld raakt en (soms pas veel later in het leven) klachten gaat vertonen. Dit noemen we in vakjargon ook wel een ‘trauma’.
Wat zijn voorbeelden van een ‘trauma’ in relaties?
Wanneer iemand heeft besloten zich in te moet inhouden, schikken en voegen naar de ander, zich niet vrijuit kan uiten naar de ander, in een ongezonde relatie blijven zitten, mensen die moeite hebben met intimiteit en bevriezen als ze worden aangeraakt, mensen die zich niet gelijkwaardig voelen /zijn in hun relatie, etc.
“Door het vecht-, vlucht- en/of bevriesgedrag lukt het koppels niet meer om hun problemen op te lossen”.
Wat kan je hier tegen doen?
Ik ben geen relatietherapeut. Dus over je relatie kan ik weinig zeggen. Wel kan ik je helpen hoe om te gaan met jezelf in deze relatie, zonder dat het lichamelijk ten koste gaat van jezelf. Het uitgangspunt van de therapie is dat we grotendeels lichaamsgericht werken en afwisselend gesprekken voeren. Een goede intake, een plan van aanpak en regelmatige evaluaties horen daarbij. Ook ondersteun ik je bij het formuleren van je hulpvraag. Centraal staat het ontwikkelen van veerkracht, bewustwording en beter bij jezelf te kunnen blijven. We gaan aan het werk om je te ‘ontvriezen’😉 Dit doen we met specifieke focus oefeningen, ademhaling, meditatie en het herkennen en bevrijden van spierspanning en blokkades in je lijf. We zoomen in op jou emoties en wat je lichaam jou probeert te vertellen. Mijn aanpak is no-nonsense en ik sta voor verbondenheid, toewijding en mildheid. Samen pakken we de spanning in jouw lichaam aan!