Moe. Geen fut. Dat ‘wel willen maar niet kunnen-gevoel’. Hoe kan dat nou???
Je bent net terug van vakantie, zon, zee, wandelen, plezier, rust en ontspanning staat daarbij centraal. Als je echt goed bij jezelf voelt, dan is er iets dat zegt:
Hé ik ben helemaal niet zo uitgerust als ik zou willen of moeten zijn!
Je weet eigenlijk niet zo goed waar het aan ligt. Of je wil het misschien niet weten… Dat kan ook. Naar de buitenwereld zeg je dat de vakantie heerlijk is geweest. Maar ondertussen weet je ook wel dat je in de vakantie in een ‘overleefstand’ hebt gestaan. Met een paar steekwoorden maak je het voor je omgeving acceptabel en hoeft er verder niks over gezegd te worden. Lekkere vakantie, lekker uitgerust, lekker weer: klaar.
We staan voortdurend onder druk, van jongs af aan eigenlijk al. Ouders, school, werk, cultuur, dit alles zet ons onder druk en je ontwikkelt een afweermechanisme. Ieder op zijn of haar eigen manier. Dat opgebouwde afweermechanisme zet zich vast in ons lichaam en als uiting daarvan kunnen je spieren zich gaan spannen.
Deze reacties op druk wordt soms chronisch: je reageert dan bijvoorbeeld alsof je onder druk staat terwijl daar op dat moment helemaal geen reden voor is, bijvoorbeeld omdat je groot en sterk genoeg bent geworden om beter te weten wanneer je in een bepaalde situatie belandt. Maar toch… Ook als je de situatie ontloopt en of de situatie juist aangaat, dan houd je jezelf tegen, je houd jezelf op en soms weet je gewoon even niet meer wat je moet doen. En dat kost energie… je raakt uitgeput. En alles wat je dan verder nog moet en wil doen, wordt dan al snel als teveel en als druk ervaren. Chronische vermoeidheid kan gezien worden als een voortdurende situatie van uitgeput zijn.
Waardoor raken we zo uitgeput?
Hier wordt veel over geschreven en bijna wekelijks verschijnt er wel een artikel over. Toch mis ik altijd iets bij deze artikelen. Het gaat namelijk bijna altijd over een “quickfix” en veel tips over wat je zou kunnen doen om van dat gevoel af te komen. Dat past in deze tijd en je wordt als therapeut bijna gedwongen hierin mee te gaan. Anders haken mensen af. Het is de tijd van:
Ik wil en ik wil het nu!
Die tips kunnen je zeker inspireren, maar voor fysieke klachten helpt inspiratie niet en daar bestaat dan geen ‘quick fix’ voor. Helaas…
Het vereist dus kennelijk iets anders dan een rationale oplossing, een trucje. Ik nodig je met het lezen van dit artikel uit om alvast wat meer uit je hoofd te gaan. Ik heb heen tips over hoe het beter kan worden, maar wil je wel inspireren anders te kijken naar het gevoel van druk zijn en de fysieke klachten en vermoeidheid die je kan ervaren, omdat je eigenlijk niet lekker in je vel zit. Probeer eens naar binnen te gaan, naar je gevoel. Probeer eens écht eerlijk te zijn naar jezelf, waar ligt bij jou de druk?
We raken uitgeput omdat onze energie niet vrij beschikbaar is. Op zichzelf beschikken we over genoeg energie. Het menselijk organisme is het zoogdier met in verhouding de meeste energie. Die ontlenen we aan de zon, ons voedsel en de grond waarop we staan en gaan. Tegelijkertijd staan we voortdurend onder druk, dat wil zeggen een kracht die ons van boven af naar beneden duwt dan wel van onder af naar beneden trekt. Zwaartekracht is een voorbeeld van voortdurende natuurlijke druk. Hier merken we natuurlijk niks van. Van sociale druk wel. Daar kunnen we in het gedrag op 3 manieren mee omgaan:
- Ontlopen
- Doorstaan
- Eraan onderwerpen
Het 1e alternatief is vaak onmogelijk. Een klein kind dat onder druk staat van zijn moeder kan niet de moeder ontlopen omdat zij de bron is van zijn energie. Wel is de fantasie van terugtrekking mogelijk: men leeft dan in een fantasiewereld.
Het doorstaan bevordert je starheid. Dat wil zeggen, het rechten van je rug tegen de druk.
Het 3e alternatief, je aan de druk onderwerpen, kost vaak erg veel: een aantasting van je persoonlijke integriteit. Dus jezelf kunnen zijn, het voor je zelf kunnen opkomen, het innemen van een standpunt etc. Deze dingen worden aangetast als je je aan druk onderwerpt.
Als deze 3 manieren kunnen blokkades veroorzaken. Onder blokkades verstaan we de spieren die chronisch te gespannen zijn. Zij vormen belemmeringen voor de energiedoorstroming. Dit is het resultaat van het doorstaan van vroegere druk. Het is ‘oud zeer” of ‘unfinished business (onafgemaakte zaken). Het lijf verzet zich.
Daar kan je toch wel íets tegen doen?
Jazeker! Maar het is geen quick fix. Sorry.
Je moet er wel wat voor doen. En ik kan je daar zeker bij helpen. Ik wil je daar zelfs graag bij helpen!
Dat kan echt!